Foto: SVT

”Religionen smyger in bakifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Tunaskolan vill införa yoga på skolschemat. Kristdemokraternas gruppledare i Luleå Anette Asplund är bestört över förslaget.

– Tidigare har vi haft kristna inslag som bön och pslamsång. Allt sådant är bortplockat. Nu ska man in med en annan religion i skolan. Inte kan vi införa hinduism och buddism i skolan i dag, säger Anette Asplund (KD).

Luleå kommun tänker säga ja till Tunaskolans ansökan om yoga och meditation en gång i veckan. Projektet är alltså frivilligt.

KD-YOGA

Gudarörelser

Anette Asplund varnar på sociala medier sina politiska kollegor för att säga ja till skolprojektet och därmed även en smygande indoktrinering till hinduism och buddism.

– Genom att man säger mantra hela tiden. Det är ju hinduiska gudanamn. Så kommer det påverka i framtiden. Om man gör rörelserna är det också gudar, symboler för gudar. Religionen smyger sig in bakifrån, säger Kristdemokraternas gruppledare i Luleå, Anette Asplund.

Frågan avgjord

Yoga och meditiation i skolan har väckt uppmärksamhet tidigare och orsakat upprördhet på andra platser i landet. Bland annat anmälde en privatperson en skola i Stockholm när skolan införde yoga, men skolinspektionen avslog överklagandet. Skolinspektionens motiv var att yogainslagen fokuserar på hälsa och välbefinnande och inte är någon religiös utövning.

Förbättra elevers hälsa

Tunaskolans motiv är att skolelevers fysiska och mentala hälsa är oroväckande negativ. Man menar att yoga och meditiation har positiva hälsoeffekter och vill därför pröva detta på elever i årskurs nio under det här läsåret.

Förslaget ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott kommande måndag. Den kommunala kostnaden enligt förslaget ligger på 62.000 kronor. Yvonne Stålnacke (S) säger till SVT Norrbotten att man redan har bestämt sig för att säga ja till ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-YOGA

Mer i ämnet