Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Norrbottens styrande allians, där regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) ingår, vill dra in bidraget till nästan 30 föreningar. Helena Öhlund (S) är mycket kritisk till förslaget. Foto: SVT

Kritik mot kulturspar i Norrbotten – ”Nu tystnar glesbygden”

Publicerad

Mer än hälften av de kultur-fritids-folkbildnings och pensionärsföreningar som får fleråriga verksamhetsbidrag kan inte garanteras stöd i fortsättningen.
– Om förslaget genomförs tystnar glesbygden, säger Helena Öhlund (S).

Om en månad ska regionala utvecklingsnämnden fatta beslut och den styrande alliansen tänker driva igenom nyordningen. Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) menar att verksamheten måste effektiviseras om inte ”skeppet ska sjunka”.

”En farlig utveckling”

– Vi kan inte vara bakbundna av fleråriga avtal om verksamhetsbidrag när vi gör en total översyn av de så kallade övriga kostnaderna. Vi behöver skapa en handlingsberedskap om det blir en besparing inför 2020, säger han.

Helena Öhlund (S), talesperson i regionala utvecklingsnämnden är mycket kritisk till förslaget som innebär att minst 29 av 62 föreningar och organisationer riskerar att bli av med sina bidrfag från årsskiftet.

– Jag tycker att det är en oroväckande och farlig utveckling för föreningslivet i glesbygden. Om verksamhetsbidraget dras in så kommer det att bli tyst och stilla i glesbygden Det är ingen som orkar hålla igång verksamhet enbart med ideella krafter, säger hon.

”Tror det blir starka reaktioner”

Vad tror du att det blir för reaktioner om det här?

–Jag tror att det blir starka reaktioner. Jag hoppas det i alla fall, säger Helena Öhlund.

Men den styrande alliansen kommer inte att backa för kritiken.

– Sannolikheten för det är mycket liten, säger Nils-Olov Lindfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer