Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skådespelarna Amanda Quartey, Segal Mohamed, Doreen Ndagire och Sol Myhrman repeterar pjäsen 24 timmar svart kvinna. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Nästan 30 föreningar i Norrbotten kan mista bidraget

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens styrande allians hotar att dra in verksamhetsbidraget för knappt 30 föreningar och organisationer i länet.
– Vi vill ha ett öppet mandat att göra förändringar, säger regionrådet Nils-Olof Lindfors (C).

I år får ett  60-tal kultur-fritids-folkbildnings-och pensionärsorganisationer verksamhetsbidrag av region Norrbotten, men det kan bli ändring på det till nästa år.

29 föreningar drabbas

Enligt regionledningen pågår det en översyn av all övrig verksamhet och allt tyder på att det blir stora förändringar när den är klar.

– Vi vill inte kvar gamla låsningar, utan det handlar om att effektivisera verksamheten för att få balans i ekonomin, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors.

Oppositionsrådet Anders Öberg (S) är mycket kritisk till förslaget som ska behandlas i regionala utvecklingsmnämnden.

– Region Norrbotten ger årliga verksamhetsbidrag till ett 60-tal organisationer och 29 av dem kommer att få ett brev där det står att de inte kan räkna med verksamhetsbidrag i fortsättningen och det får stora konsekvenser Det här är ett hårt slag mot civilsamhället och mot ett levande Norrbotten, säger han.

”Börja säga upp folk!”

Svenska tornedalingars riksförbund, Bris, Riksteatern, Korpilombolo kulturförening, friluftsfrämjandet, Folket hus Norrbotten, hembygdsförbundet, kvinno-och tjejjourerna och svenska folkdansringen är några av de föreningar som riskerar att bli av med verksamhetsdbidragen.

– Det här är inte alls bra för föreningslivet i länet, men mitt råd till dem som drabbas är att börja säga upp personal redan nu eftersom verksamhetsbidragen försvinner vid årsskiftet, säger Anders Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer