Kroniskt trötte Sture får rätt i Förvaltningsrätten efter lång kamp

Uppdaterad
Publicerad

IT-konsulten Sture Eklund från Burträsk, som SVT tidigare berättat om och som nekats sjukpenning, har nu fått rätt i Förvaltningsrätten.
– Det gav mig rätt rakt igenom så nu är det bara att jubla och sedan invänta om Försäkringskassan överklagar, säger Sture Eklund.

Det var i vintras som SVT Nyheter Norrbotten uppmärksammade Sture Eklunds situation. Från att ha varit fullt frisk drabbades han av en virusinfektion efter ett myggbett. Detta ledde till svåra symptom där han bland annat bara klarar av kortare ansträngningar innan han tvingas vila.Mycket talar för att han drabbats av muskelsjukdomen ME som är en kronisk neurologisk sjukdom.

Fick avbryta intervjun

När SVT spelade in reportaget med honom i vintras var vi tvungna att avbryta intervjun eftersom han inte orkade fullfölja den. När vi i dag når Sture Eklund har han fortfarande kvar symptomen, men gläds över domen från Förvaltningsrätten.

– Igår firade jag och min fru med blåbärspaj och glass, säger en lättad Sture Eklund.

Kassans felaktiga krav

Trots läkarintyg om stora svårigheter med motoriken i höger hand, huvudvärk, utmattning och svårigheter att gå nekades han sjukpenning. Inte ens det faktum att han kollapsade på ett möte där Försäkringskassan deltog hjälpte. Kassan ansåg ändå inte att han hade rätt till sjukpenning.

Nu vinner Sture Eklund i Förvaltningsrätten som beviljar honom sjukpenning från 20 februari 2017 till och med 31 januari 2018. I domen slår rätten fast att Försäkringskassan inte enbart kan lägga vikt vid objektiva undersökningsfynd utan hela utredningen måste beaktas vid den bedömning som görs.

– Jag trodde brevet från rätten handlade om något annat. Så det var något av en chock när jag såg att det var domen och att jag vunnit. Men samtidigt hade allt annat varit orimligt.

Stor press varje dag

Under sin sjukdom har han fått tillåtelse från sin arbetsgivare att arbeta halvtid hemifrån eftersom han inte klarar av att vara på kontoret. I dag väntar han på att få sina symptom diagnostiserade och Förvaltningsrättens dom ser han som en upprättelse.

Men hans tillit till det social skyddsnätet har skadats.

– Pressen man haft på sig varje dag. Hur ska det går? Måste vi sälja huset? Och ovanpå detta att man inte har något socialt skyddsnät. Det klart det påverkar en och alla andra i ens närhet, säger Sture Eklund.

Förvaltningsrätten bifaller överklagandena och förklarar att Sture Eklund har rätt till halv sjukpenning för perioden 20 februari -22 februari 2017, hel sjukpenning för perioden 1 mars – 8 mars 2017, tre fjärdedels sjukpenning för perioden 9 mars – 21 mars 2017 och halv sjukpenning för perioden 22 mars 2017 – 31 januari 2018.

Rätten skriver också i sin dom att ”läkare, arbetsterapeut, arbetsförmedlare och psykolog m.fl. som träffat Sture Eklund ger en entydig bild av att han har en påtagligt nedsatt uthållighet och snabb uttröttbarhet tillsammans med de somatiska besvären”.

”Det har inte kommit fram skäl att ifrågasätta slutsatserna vare sig i fråga om diagnosen eller av Sture Eklunds funktionsnedsättningar eller aktivitetsbegränsningar till följd av sjukdomen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.