Kulturens Hus värde i ny rapport

Publicerad

Kulturens Hus i Luleå är värt 137 kronor per år för de som inte ens besöker byggnaden. Det visar en rapport som nyligen presenterats.

För första gången någonsin har landstinget i Norrbotten mätt det indirekta ekonomiska värdet av kultur. I rapporten ”Kulturens betydelse för tillväxt” slås det fast att Kulturens hus i Luleå är värt 40 miljoner kronor per år för de som inte besöker byggnaden.

Det handlar om ökad livskvalitet och höjd attraktionskraft, men även om värdet av att veta att man kan besöka byggnaden och att den finns kvar för efterföljande generationer.

40 miljoner per år
Enligt rapporten, som gjorts av konsultföretaget Volante, är de som inte besöker Kulturens hus villiga att betala 137 kronor per år i genomsnitt för att den finns.

– Det är något att verkligen glädjas åt. Vi vet att kultur har ett indirekt ekonomiskt värde och det är intressant att det är så högt som cirka 40 miljoner kronor per år, säger Elisabeth Lax, landstingets divisionschef för kultur.

Ett mervärde
Landstingsrådet Kent Ögren (S) håller med.

– Det ser riktigt bra ut när det gäller Kulturens hus, men även andra institutioner. Kultur skapar ett mervärde och har stor betydelse när det gäller den regionala utvecklingen.

Rapporten ska presenteras vid en kulturkonferens den 5 november och det handlar också om vilken kulturinstitution som är mest populär bland turisterna – Norrbottensmusiken.

– Jag är inte överraskad över det eftersom Norrbottensmusiken har samarbeten både utanför länet och utomlands vilket gör att det kommer till större publik till deras arrangemang, säger Elisabeth Lax.

Snabb tillväxt
Utredarna pekar också på den snabba tillväxt som finns när det gäller de kulturella och kreativa näringarna i Luleå och Piteå.

Rapporten visar också att mer än vart tredje företag – 345 av  cirka 900 företag – bara har funnits sedan 2010.

– Trots att de flesta av företagen är små så omsätter de 1,6 miljarder kronor per år och det är inte småpotatis, säger Elisabeth Lax.

Mer kultursponsring
En av slutsatserna i rapporten är att det måste bli mer av kultursponsring från näringslivets sida.

Utredarna vill se fler framgångsrika samarbeten som mellan LKAB och Norrbottensteatern och mellan Icehotel och Samiska teratern.

– Jag tror att det är en utveckling som kommer i Norrbotten, det gäller bara att se till att kulturen inte får ge sig på bekostnad av pengarna. Det där är en balansgång där  vi politiker måste säkerställa att det inte blir så, säger Kent Ögren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer