Kunder villiga betala för närproducerat

Uppdaterad
Publicerad

Per Nordgren i Sundom utanför Luleå föder upp 130 tjurar för slakt. Och även om han tycker att ekologiska alternativ är bra så anser han att matindustrin borde jobba för mer närproducerat.

-Närproducerat kanske ger mer för samhället totalt sett i arbetstillfällen och skatteintäkter och annat, tror Per Nordgren.

Både ekologiskt och närproducerad mat är dyrare att köpa in och det får man räkna med i alla fall än så länge.

-Som det ser ut nu så är svaret ja, det handlar bland annat om hängmörat kött och andra kvalitetsaspekter på djuret. Dessutom är det bättre kvalitet på köttet och de kronor som det kostar märker jag att kunderna är villiga att betala, säger Mikael Johansson från Lantbrukarnas Riksförbund.

Han tror att det är bra om man kan få igång en ökad produktionen av svenskt kött – norrbottniskt eller ekologiskt – för då finns de möjlighet att få en bättre prisbild.

Konsumenter väljer närproducerat

De konsumenter vi pratar med vet vad de skulle välja om de har närproducerat eller ekologiskt att välja på.

-Jag väljer närproducerat, säger Birgitta Lundqvist

-Jag är inte riktigt konsekvent men försöker välja närproducerat säger, Ylva Christoffersson.

-Närodlat för kvalitet och för att gynna orten, tycker Harry Nyman.

Men även om de lokala bönderna redan har vunnit småhandlarnas hjärtan så återstår en hel del att göra när det gäller storkonsumenter som kommuner och landsting. Redan till veckan ska Per Nordgren och Lantbrukarnas riksförbund träffa Luleå kommun för att prata om så kallade gröna näringar.

-Det som är störande är att Sverige har stiftat stränga djurskyddsregler och då tycker jag att det är vår skyldighet att köpa de produkterna istället för produkter som är producerade på sätt vi inte tillåter i Sverige avslutar, Per Nordgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet