Foto: TT

Danskt fläsk lockvara i butiker

Publicerad

I Sverige använder butikskedjorna ofta danskt griskött som lockvara till mycket låga priser, trots att grisproducenterna i Danmark systematiskt klipper av svansarna på sina grisar i strid mot EU:s regler.

– Kunden förs bakom ljuset. Det här köttet anser jag vara olagligt eftersom det inte följer EU:s direktiv, hävdar Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges grisföretagare.

Just nu säljer både Willys och Coop Extra dansk fläskytterfilé för 39:90/kg mot 89:90/kg för den svenska.

Coop har ett uttalat djuromsorgsprogram som tar ställning för hur djuren föds upp, slaktas och transporteras. Ändå finns det gott om kött hos Coop från danska producenter som inte följer EUs direktiv djurskyddsregler.    

– Vi har både svenskt och danskt griskött och att danskarna inte följer lagstiftningen är allvarligt, säger Lousie König, hållbarhetschef på Coop.

Ska ni inte ta ert ansvar och inte sälja sådant kött?

– Vi tar vårt ansvar genom att ha en stor andel svenskt griskött. Sedan är det en knivskarp konkurrens inom handeln när det gäller till exempel fläskfilé och då kompletterar vi med danskt kött.

Men grisbranschen är kritisk till att svenska butiker säljer det danska grisköttet.

– Jag anser att det är ett olagligt kött, säger Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges grisföretagare. När grisproducenter ute i Europa som praxis kuperar svansar på grisarna, trots att det strider mot EU:s direktiv anser jag att det olagligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet