Här lär sig nyanlända i Luleå om svensk barnuppfostran

Uppdaterad
Publicerad

Att vara förälder är inte alltid så lätt. Är man dessutom nyanländ kan det vara ännu svårare, med annan kultur och andra lagar i det nya landet. I Luleå har Rädda Barnen nyligen avslutat en kurs som ska underlätta för föräldrarna.

Ett 20-tal nyanlända föräldrar har gått igenom kursen som pågått under hösten på olika håll i landet, bland annat i Luleå. Nu avslutas den eftersom en del ska flytta till förläggningar på andra orter.

– Vi kommer från kulturer som i många fall skiljer sig från den svenska. Då är det bra för oss att få lära oss hur det fungerar i Sverige, säger Yvonne Irumva som kommer från Burundi.

Föräldrarna kan sedan i sin tur lära sina barn.

– Vi ger dem samhällsorientering om bland annat lag och rätt men också exempelvis seder och kultur, säger Therese Sidestam från Rädda Barnen som är projektledare.

”Får inte slå sina barn”

Dessutom har de fått lära sig mer om vad man inte får göra i Sverige.

– Man får inte slå sina barn. Gör de något dumt så får man prata tala med dem, säger Kanzly Mideh från Elfenbenskusten.

Men vad tycker de då om Sverige? Jo, vissa svenska seder är populära.

– Att fika gillar jag, säger Kanzly Mideh med ett stort skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.