Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kväner varnar för språkliga halvmesyrer i Kirunas gatunamn Foto: Hans Sterlund/SVT

Kväner varnar för språkliga halvmesyrer i Kirunas gatunamn

Publicerad

Föreningen Svenska kväner-lantalaiset förordar att gatunamn på meänkieli inte ska ha någon inblandning av svenska. Det ska till exempel heta Talivikatu och inte Talvigatan, enligt förbundet.

Kväner – ett folk som har vandrat från Tornedalen och norra Finland mot Norge – och föreningen Svenska kväner-lantalaiset är en av många minoritetsspråksföreningar som har bjudits in till att delta i resonemangen kring gatunamnen i Kiruna.

I byarna runt Kiruna har gator och vägar länge kunnat ha mindre svenskklingande namn, men för centralorten är detta en helt ny satsning.

”Tycker inte att man ska ha hybridnamn”

Just av den anledningen måste det bli rätt från första början, anser Terje Raattamaa, ordförande i Svenska kväner-lantalaiset. Ett sätt att göra rätt är att inte blanda in svenska i gatunamnen, anser han.

– Jag tycker inte att man ska ha hybridnamn med meänkieli i bara halva ordet, säger han.

I klippet förklarar han varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.