En kvinna i Piteå och en man i Luleå blev på måndagen bestulna efter att de gjort bankärenden. Foto: TT

Kvinna besökte banken – bestals senare i trapphus

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Piteå gjorde ett bankbesök och en stund senare blev hon bestulen på en större summa pengar. Den polisanmälda händelsen inträffade på måndagen och samma dag har polisen fått in en anmälan från en man i Luleå som förlorat sitt bankkort efter att ha gjort ett uttag i en bankomat.

– Det är ännu för tidigt att ha en bestämd uppfattning om händelserna hör samman men omständigheterna gör att polisen undersöker detta, kommenterar Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen.

Börsen var borta

Den äldre kvinnan blev bestulen när hon efter sitt bankärende gick in i trapphuset till sin bostad i centrala Piteå. Ett man och en kvinna stoppade henne och tog fram en karta och ställde en rad frågor till henne innan de försvann från platsen.

Kvinnan upptäckte inte att börsen som legat i handväskan var borta förrän hon kom in i sin lägenhet. I plånboken fanns en större summa pengar. Hon har för polisen beskrivit att paret var i 35-årsåldern och propert klädda.

Pengar borta från kontot

På måndagen anmälde även en man i Luleå att han  förlorat sitt bankkort efter att han gjort ett uttag i en bankomat.  Två okända män som stod i närheten av bankomaten kom fram  till honom och visade en karta och ställde frågor. Senare upptäcker mannen att han förlorat sitt bankkort och att det försvunnit pengar från kontot.

Polisen rubricerar ärendena i nuläget som grov stöld respektive stöld men kan komma att ändras.

– Det finns anledning att åter påminna om hur viktigt det är att förvara kort och koder åtskilda och att undvika att förvara stora summor pengar i sin bostad, säger Peder Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.