Foto: SVT

Kvinna hittad avliden i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har hittats avliden i Kiruna och polisen misstänker mord. En man anhölls först misstänkt för inblandning i kvinnans död. Men på onsdagseftermiddagen släpptes mannen på fri fot igen.

Det var under tisdagsförmiddagen som kvinnan anträffades avliden i sin bostad i Kiruna. I nuläget är det oklart vad som har förorsakat dödsfallet och polisen har inlett en förundersökning gällande mord alternativt dråp.

Man anhållen

En man, som är i 40-årsåldern, befann sig i bostaden när polisen dök upp och greps misstänkt för inblandning i kvinnans död. Senare under dagen valde man att anhålla mannen.

Det ska finnas en koppling mellan den avlidna kvinnan och mannen. Det är den kopplingen samt omständigheterna kring tekniska undersökningen på platsen som gjort att han har anhållits.

– Det är för tidigt att säga om det begåtts ett brott eller inte, men vi har en utredning rubricerad som mord alternativ dråp. Vi får se vad utredningen ger, säger Kristina Lantto, kommunikatör hos polisen.

Släppt på fri fot

Vid 14:00–tiden meddelade förundersökningsledaren Per–Olov Andersson att mannen inte längre är anhållen och har släppts på fri fot.

– Vi har inte tillräckliga skäl för att hålla honom anhållen för skäligen misstänkt. Och då måste åklagaren släppa mannen på fri fot.

Mannen är dock inte avförd från utredningen och i nuläget finns det inte heller någon annan som är misstänkt för brottet.

– Utredningen fortsätter, vi behöver få svar på en del andra saker. Men av utredningstekniska skäl kan vi inte säga så mycket.

Förnekar brott

Mannens offentliga försvarare Marko Tuhkanen säger till TT att hans klient förnekar all inblandning i kvinnans död.

– Han är försatt på fri fot, anhållandet är hävt och jag räknar med att han kommer att bli avförd från utredningen inom de närmaste dagarna. Jag vill inte spekulera i vad som har hänt eller föregå åklagaren utan kan bara konstatera att min klient inte har haft något med målsägandens död att göra, säger Marko Tuhkanen till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.