Så här såg det ut i somras när ett stödboende brann i Luleå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Kvinna i Luleå dömd för mordbrand – höll för ytterdörren

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern döms till fyra års fängelse efter en mordbrand på ett stödboende på Bergviken i Luleå. Kvinnan erkände tidigt att det var hon som låg bakom de två bränderna.

Det var i slutet av juli som en kvinna greps misstänkt för grov mordbrand på ett stödboende på Bergviken i Luleå. När polisen kom till platsen höll räddningstjänsten fast kvinnan som erkände att hon startat branden.

Tände eld med en tändare

Senare berättade kvinnan att hon startat de två bränderna, den ena i en garderob med hjälp av ett värmeljus och den andra genom att tända eld på en kökshandduk med hjälp av en cigarettändare.

Kvinnan berättade även att hon ska ha försökt hålla kvar de tolv personerna som befunnit sig inne i byggnaden genom att hålla emot en ytterdörr.

Friskförklarades i rättpsykiatrisk undersökning

Nu döms hon för mordbrand och fyra års fängelse. Kammaråklagaren Rickard Finnberg yrkade på grov mordbrand med ett minimumstraff på sex årsfängelse. Han vill dock inte kommentera domen.

– Jag väntar tills jag har läst domen och vet hur tingsrätten har resonerat, säger han.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, genomgick även en så kallad stor rättspsykiatrisk undersökning men var frisk i lagens mening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.