En kvinna i Piteå hade i flera år ett spionprogram installerat i sin dator utan att veta om det. Hon smygfotograferades i hemmet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kvinna i Piteå utsatt för fräck spionfotografering i hemmet – man döms

Publicerad

Mannen installerade ett spionprogram i kvinnans dator för att kunna fotografera henne i hemmet. Nu döms mannen för dataintrång och kränkande fotografering av en kvinna i 60-årsåldern som han hade en särborelation med.

Det var i september 2017 som mannen i 45-årsåldern olovligen tog sig in i Piteåkvinnans dator och aktiverade spionpogrammet som gett honom tillgång till hennes dator fram till augusti 2020.

Kvinnan kände sig övervakad och kontrollerad under den tid som relationen pågick och när förhållandet var över och hon skulle städa bord hans saker från sin lägenhet upptäcktes en webbkamera under hennes säng, samt övervakningsprogram i hennes telefon och dator.

Känt sig rädd

Mannen har kommit åt uppgifter som är avsedda för automatiserad behandling och ska utan kvinnans vetskap ha fotograferat henne vid några tillfällen.

Kvinnan har mått dåligt av händelsen och känt sig rädd. Hon har varit sjukskriven, bytt lås på dörren och installerat larm, vilket mannen nu ska stå för.

Villkorlig dom

Under rättegången vid Luleå tingsrätt har mannen erkänt både att han installerat spionprogrammet och tagit foton av henne. Han döms till villkorlig dom, 50 dagsböter om 190 kronor, totalt 9 500 kronor. Han ska också betala skadestånd till kvinnan på 8 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.