I Norrbotten är kvinnor nästan dubbelt så sjuka som männen och nu kräver försäkringskassans generaldirektör en bättre rehabilitering i de kvinnodominerade yrkena. Foto: TT

Kvinnor i Norrbotten dubbelt så sjuka som männen

Publicerad

Kvinnorna är nästan dubbelt så sjuka som männen i tolv av fjorton kommuner i Norrbotten.
– Det är djupt bekymmersamt, säger försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson.

I Piteå har kvinnorna i snitt 12,9 sjukdagar per år och männen bara 5,3 dagar och i Kalix handlar det om 13,2 dagar för kvinnorna jämfört med 7,3 dagar för männen.

”Se över arbetsmiljön!”

Och så ser det ut i alla norrbottenskommuner med undantag av Övertorneå och Älvsbyn som har en jämnare fördelning  mellan könen.

– Det speglar sannolikt den könsuppdelade arbetsmarknad som vi har och den arbetssituation som kvinnor har.

– Jag tycker att det är djupt bekymmersamt och en stor utmaning för oss och för arbetsgivarrna i kvinnodominerade yrken som måste ta ett större ansvar för situationen, säger försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson.

Vad tycker du ska göras?

– Jag tycker att arbetsgivarna ska se över kvinnornas arbetsmiljö och erbjuda arbetssituationer som inte gör människor sjuka.

”Bra på rehabilitering”

Ingrid Nilsson, områdeschef för säkringskassan i Norrbotten, håller med om det.

– Vi ser att de flesta sjukskrivningarna finns i de kvinnodominerade yrkena och det är där vi måste få en förändring om vi ska lyckas vända utvecklingen.

Hon betonar att många av de stora mansdominerade företagen i Norrbotten blivit väldigt bra på att rehabilitera sina anställda.

– Så där ser vi nästan inga sjukfall, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer