Så tycker unga Luleåbor om sin stad

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att hitta intressanta jobb och många unga kvinnor upplever inte Luleå som jämställt. Det visar en undersökning som Luleå kommun beställt.

Luleå lider av ett underskott på kvinnor och framför allt på unga kvinnor. Nu har en undersökning presenterats som kan ge ett svar på varför det ser ut så här.

Enligt undersökningen anser fyra av tio unga kvinnor inte att Luleå inte är en jämställd och öppen stad. Detta samtidigt som jämställdhet och och öppenhet är den allra viktigaste faktorn för just gruppen unga kvinnor när de väljer bostadsort.

Svårt hitta intressant jobb

Väger man däremot samman resultaten för unga män och unga kvinnor så är trygghet på bostadsorten det allra viktigast. Här ser det bättre ut för Luleås del då 80 procent av de som svarat anser att Luleå är en trygg plats att bo på.

Däremot verkar det vara svårare för unga människor att hitta ett intressant jobb i Luleå. Endast 24 procent instämmer i påståendet att det är lätt att hitta ett intressant jobb i Luleå. Detta samtidigt som detta anges som den tredje viktigaste faktorn vid valet av bostadsort.

Bara när det gäller chansen att hitta en bostad är resultatet sämre för Luleås del. Endast 14 procent av de unga anser att det är lätt att hitta en bostad i Luleå. Bäst reslultat får Luleå när det gäller närhet till naturen, här instämmer 90 procent.

Inflyttade och utflyttade Luleåbor

I undersökningen ingår såväl inflyttade som utflyttade Luleåbor liksom unga människor som bott minst tio år i Luleå. Totalt har 601 unga i åldern 18 till 35 år intervjuats av Ipsos.

Resultatet presenterades idag för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.