Lenita Ericson (S), kommunalråd Luleå Foto: Luleå kommun

Ericson: ”Vi behöver bredda arbetsmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Vi ringde upp Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S) och bad henne kommentera undersökningen om hur unga Luleåbor ser på sin stad.

Vi når kommunalrådet Lenita Ericsson (S) under en kort paus i kommunfullmäktige mötet och ber henne kommentera resultatet i undersökningen om hur unga Luleåbor ser på sin stad.

– Det jag reagerar på är ju framför allt att så många av de unga anser att det är svårt att hitta ett intressant jobb i Luleå, säger Lenita Ericson.

Blir du förvånad över det?

– Både ja och nej. Vissa brancher finns ju inte här på samma sätt här som i en stor stad. Sen blir jag nyfiken på vad är det för jobb man tycker är intrressant. Det skulle jag vilja veta mer om, säger Lenita Ericson.

– Jag tänker att vi behöver jobba på att bredda arbetsmarknaden. Att det ska finnas fler brancher.

Fyra av tio unga kvinnor anser inte att Luleå är en jämställd och öppen stad, samtidigt som de rankar detta som det viktigaste för att man ska vilja bo på orten. Vad tänker du kring det?

– Att jämställdhet är ett stort fokus för politiken i Luleå och att det gäller att hålla i det arbetet, säger Lenita Ericson.

Vad tror du att det beror på att så många unga kvinnor tycker att Luleå inte är en jämställd och öppen stad?

– Jag tror att det är en samlad bild av flera olika saker. Jag tror bland annat att det speglar att vi i Sverige ännu lever i ett jämställt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.