Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du flera Arjeplogselever, däribland Betty Sandlund, Aron Sahlén och Sinja Sadelius tycka till om skolavslutningen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Kyrkan vinner kampen om eleverna i Arjeplog: ”En tradition som ska leva vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever utom en som SVT varit i kontakt med på Kyrkholmsskolan i Arjeplog vill fira skolavslutningen i kyrkan. Eleverna i årskurs 9 fick sin vilja igenom efter påtryckningar på rektorn.

– Vi kallade vår rektor Helene Lindberg till ett möte och gjorde vår röst hörd, säger Hugo Karlman, avgångselev på högstadiet i Arjeplog.

Av alla klasser i grundskolan F-9 är det endast högstadiets avgångselever som får fira skolavslutningen i kyrkan.   

– Från början skulle vi vara tvungna att fira vår skolavslutning på Medborgarhuset, men majoriteten av oss elever protesterade och det gav resultat, säger Hugo Karlman.

Men kan det inte vara trevligt att fira på Medborgarhuset?

– Nej! Det är inte samma sak som att få fira i kyrkan bland släkt och vänner. Det är en trevlig tradition som jag hoppas lever vidarer, säger Hugo Karlman.

I videoklippet berättar några Arjeplogselever var de helst vill fira sin skolavslutning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.