Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Helene Lindberg, rektor på Kyrkholmsskolan i Arjeplog, varför de yngre eleverna inte har skolavslutning i kyrkan. Ett annat beslut är att föräldrarna inte får delta i avslutningen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Tradition bryts i Arjeplog – skolavslutning flyttas: ”Kyrkan kan upplevas skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

I Arjeplog har man beslutat att skolavslutningen upp till åttonde klass ska vara i skolan och föräldrafri, vilket väckt starka reaktioner både bland elever och föräldrar. 

– Vårdnadshavarna får fira sina telningar på fritiden, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplog kommun. 

Endast högstadiets avgångselever och gymnasieeleverna i Arjeplog får fira skolavslutningen i kyrkan. Enligt Helene Lindberg, rektor på Öbergaskolan och Kyrkholmsskolan F-9, är det ett beslut som är fattat av en anledning.

”Lyssnat på elever och lärare”

– Det är skolans angelägenhet hur vi anordnar skolavslutningen. För min del är det elever och personals åsikter som gäller, säger rektorn Helene Lindberg. 

Men det finns många som vill fira skolavslutningen i kyrkan? 

– Det stämmer, men det finns även barn och elever som inte vill gå i kyrkan för man tycker att omgivningen där är skrämmande. Man känner inte alla människor och man känner sig tryggare i det lilla, säger Lindberg.

”Lättnad för några lärare”

Varför är det en lättnad för lärarna att inte vara i kyrkan? 

– Det är en lättnad för några lärare. Man får ha sin avslutning i klassrummet och man sjunger tillsammans. Det blir lugnare, säger Helene Lindberg, rektor på Öbergaskolan och Kyrkholmsskolan F-9. 

I videoklippet berättar Helene Lindberg om varför man firar skolavslutningen i skolan och hur hon ser på  framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.