Kyrkans ursäkt till det samiska folket – viktig även för unga samer

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkans ursäkt till det samiska folket handlar inte bara om övergrepp som har skett långt tillbaka i historien. Det är händelser som har betydelse för unga samer i dag.

Under onsdagen sker ett viktigt steg i den tio år långa processen kring Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket. Nu ska ursäkten överlämnas i samband med en gudsjänst i Uppsala domkyrka.

Julia Rensberg kommer från det sydsamiska området, men bor sedan en tid utanför Jokkmokk. Hon är ledamot i Samiska rådet som har varit en remissinstans i Svenska kyrkans arbete med ursäkten.

”Språket har försvunnit från min familj”

Under onsdagen är hon på plats i Uppsala som en av fem samer som ska avge ett vittnesbörd om vad övergreppen har betytt för dem. I hennes fall handlar det om språk- och identitetsförlust.

– Språket har försvunnit från min familj på grund av politiken som kyrkan har fört tillsammans med staten, säger hon.

Hon hoppas också att ursäkten från Svenska kyrkan ska leda till att fler myndigheter och svenska staten ska be om urskt. Hon hoppas också att de ska ge effekter nu när rennäringslagen ska utredas efter Girjasdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.