Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkogårdsarbetare vid Nederluleå församling gick i morse ut i strejk och läget är redan ansträngt, enligt kyrkogårdschefen Åsa Sahba. Foto: Anders Hjertström/SVT

Kyrkogårdschefen vid Nederluleå församling om strejken: ”Det är kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan har aldrig tidigare gått ut i strejk. Men sedan klockan 9 på fredagen är det ett faktum som redan påverkar Nederluleå församling ordentligt.

–  Det är kaos, säger kyrkogårdschefen Åsa Sahba.

Nederluleå församling har nu bland annat ansökt om dispens för att klara av begravningarna.

– Just nu råder den förvirring när det gäller varslet. Att det ska gälla alla Kommunalare inom Nederluleå församling, även kyrkvaktmästare och husmödrar. I det här fallet anser vi som arbetsgivare att vi har har tolkningsföreträde. På Kommunals lista står det att det är kyrkogårdsarbetare som är uttagna i strejk.

Nekade till medlarbud

Konflikten rör bland annat det omställningsavtal som finns mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Där har Svenska kyrkan tackat nej till ett bud som medlarna lagt eftersom man anser det är för dyrt.

Kommunal å sin sida var beredda att säga ja till budet.

Beordrar arbete för begravningar

På kyrkogårdsexpeditionen i Gammelstad berättar kyrkogårdschefen Åsa Sahba att hon begärt dispens hos Kommunal för att kunna genomföra begravningar. Och under tiden har hon beordrat anställda till skyddsarbete.

– I dag har jag beordrat alla som arbetar med begravningar att utföra arbetsuppgifterna. Begravningar idag (läs fredag) kommer att genomföras, säger Åsa Sahba.

– Jag har varken kyl- eller förvaring om man nekar oss begravningar.

I videon berättar Åsa Sahba att kyrkan kommer fortsätta att beordra skyddsarbete om deras dispensansökningarna inte går igenom.

”Känner sig tvingade”

Enligt Kommunal är strejken en extraordinär åtgärd som man känner sig tvingade till.

– Det här har aldrig någonsin hänt tidigare. Det är alltid den sista utvägen, men uppenbarligen tycker arbetsgivaren att den ska ha en särställning på arbetsmarknaden och det kan vi inte acceptera, sa Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård till SVT igår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.