I Norrbotten har anställda vid Nederluleå församling deltagit i strejken.
– Det är inte roligt när man inte vet vilken fot man ska stå på. Arbetsgivaren säger en sak och facket något annat, sade Bjarne Hermansson, kyrkogårdsarbetare och vaktmästare, när strejken bröt ut.
Accepterat medlarnas bud
En av stridspunkterna som parterna inte kunnat enas om är ett så kallat omställningsavtal som ska ge skydd till Svenska Kyrkans anställda om de av någon anledning behöver byta arbetsuppgifter, en punkt som de nu enats om.
– Jag är fantastiskt glad att strejken är över. Det är bra att det nu finns ett skyddsnät för de anställda som behöver byta arbetsuppgifter, säger Lotta Adolfsson, sektionordförande för Kommunal Luleå.
Allhelgonahelgen blir storhelg
Överenskommelsen innebär också att allhelgona blir en storhelg samt att Kommunal säkrat tidigare framförhandlade löneökningarna som kommer att betalas ut retroaktivt från 1 april.
Löneavtalet omfattar alla anställda på Kommunals avtalsområde.
– Jag är mycket glad att konflikten nu är över och att vi lyckats förhandla fram ett likvärdigt omställningsavtal som övriga arbetsmarknaden. Det är ett styrkebesked för medlemmarna i Kommunal, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.
Strejken berörde 500 anställda
Strejken berörde omkring 500 anställda inom Svenska kyrkan, spritt över olika delar av verksamheten i hela landet, och blev historisk då det var den första som gällde Svenska kyrkan.
Fakta om kollektivavtalet
Avtalet innehåller lönehöjningar i nivå med märket och att allhelgona blir en storhelg. Inga försämringar har gjorts vad gäller medlemmarnas anställningsvillkor. Villkoren för omställningsavtalet är likvärdiga de omställningsavtal som har förhandlats fram på övrig svensk arbetsmarknad.
Kollektivavtalet gäller från och med den 1 april 2022 till och med den 31 mars 2023 och berör cirka 5 600 medlemmar.
Fakta: Kommunal och Svenska kyrkan