Foto: SVT/Arkiv

Opererade fel sida – trots markering

Publicerad

En sexårig pojke i Norrbotten skulle opereras för ett högersidigt ljumskbråck men läkaren la snittet på vänster sida stället, trots att det fanns en markering var han skulle operera. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Inspektionen för vård och omsorg skriver i sitt beslut att läkaren vid sjukhuset i Sunderbyn inte säkerställt på vilken sida av kroppen operationen skulle göra. Berörd hälso- och sjukvårdspersonal har brustit i följsamhet gällande WHO:s checklista för säkerhet vid operationer.

Läkaren säger till IVO att personalen gick igenom checklistan men att läkaren inte kan minnas om de uttryckligen sa höger eller vänster sida.

Under all kritik

Pojkens familj skriver i sin anmälan att det som hänt är under all kritik och att händelsen inneburit stora sveda och värk både för sonen och de själva.

Även Region Norrbotten kritiseras av IVO för bristande följsamhet till WHO:s checklista för säkerhet vid operationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer