Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Mattias Karlsson, gruppledare i Moderaterna, som inte utesluter ett framtida elprisstöd för norra Sverige. Foto: Anders Hjertström/SVT

Moderaternas gruppledare: Därför blir det inget elprisstöd i norr

Publicerad

En av orsakerna till att halva Sverige blir utan elprisstöd är att priset på el i norr varit betydligt lägre än i de södra delarna av landet. Det säger Moderaternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

Bagaren Bengt-Olof Olofsson i Överkalix menar att elprisstödet snedvrider konkurrensen mellan företag i norr och söder. Luleåbon och gruppledaren Mattias Karlsson (M) delar inte den uppfattningen.

– Jag har full respekt för det. Men samtidigt har vi i Norrbotten möjlighet till transportbidrag till våra företag när de ska exportera från länet. Sedan ska man ha i åtanke att vi haft lägre elpriser och också lägre energiskatt i Norrbotten, säger han.

Utesluter inte framtida stöd i norr

Det elprisstöd som Svenska Kraftnät tagit fram är ett retroaktivt stöd som är räknat från oktober förra året till september i år. Det totala stödet är 55 miljarder kronor och ges till konsumenter och företag i elområde 3 och 4.

För de i elområde 3 blir stödet 50 öre per förbrukad kWh och för elområde 4 uppgår stödet till 79 öre.  Någon justering av förslaget lär det inte bli enligt Mattias Karlsson men han utesluter inte ett framtida elprisstöd för norra Sverige.

Mer om det i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.