Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bagaren Bengt-Olof Olofsson i Överkalix anser att regeringens nya elprisstöd snedvrider konkurrensen – i klippet förklarar han hur. Foto: Anders Hjertström/SVT

Regeringens elprisstöd sågas av bagare i Överkalix: ”Djupt orättvist och ingen logik”

Publicerad

Regeringens elprisstöd på 55 miljarder kronor till konsumenter och företag möts av hård kritik från företagare i Norrbotten. Att halva Sverige lämnas utan stöd är utan rim och reson enligt vd:n för Olofssons bageri i Överkalix.

– Det här är djupt orättvist och det finns ingen som helst logik i beslutet, säger han till SVT.

Bengt-Olof Olofsson har full förståelse för att elpriserna är ett stort problem i södra Sverige, men menar samtidigt att man måste se till hela energisektorn.

Hans företag har under det senaste året fått ökade kostnader för transporter på 60 procent, vilket motsvarar 1.2 miljoner kronor.

– Det är inget man fått kompensation för, säger han.

Vill att förslaget rivs upp

Lägg därtill ökade transportkostnader för varor in till bageriet och ökade energipriser. Bengt-Olof Olofssons budskap till regeringen är:

– Det här kommer att ställa till det ordentligt och för oss är det här helt oförklarligt. Det är bara att göra om för det här funkar inte, säger han

Mattias Karlsson (M) bemöter kritiken

Luleåbon Mattias Karlsson är ny gruppledare för Moderaterna i riksdagen och han bemöter Olofssons fräna kritik.

– Jag har full respekt för det. Men samtidigt har vi i Norrbotten möjlighet till transportbidrag till våra företag när de ska exportera från länet, säger Karlsson som utvecklar resonemanget här.

Bengt-Olof Olofsson menar att elprisstödet snedvrider konkurrensen mellan företagen i landet – mer om det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Norrbotten
Mer Nyheter