En läkare i Norrbotten har blivit anmäld av sin arbetsgivare till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Läkare anmäls – gjorde för omständliga utredningar av patienter

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Norrbotten har blivit anmäld av sin arbetsgivare till IVO, inspektionen för vård och omsorg, eftersom att läkaren gör alldeles för omständliga utredningar av patienterna.

Redan efter några dagars tjänstgöring började det komma signaler från både sjuksköterskor och undersköterskor att läkaren tog mycket prover och startade omfattande utredningar på de jourpatienter läkaren blivit uppsatta på.

Läkaren skickade iväg 150 remisser under tre veckors tid. Hon startade även omfattande utredningar på jourpatienter där behandlingstiden i snitt ska vara 20 minuter och ville vid ett tillfälle skicka iväg en patient till en annan kommun med helikoptertransport utan att först rådfråga akutläkare.

Patienterna har varit nöjda

I anmälan tillägger arbetsgivaren att många patienter varit väldigt nöjda med läkaren och känt sig väl omhändertagna. Samtidigt har läkaren i vissa fall satt in många mediciner som kan ha inneburit en onödig merkostnad för patienterna, och därför begär nu arbetsgivaren att Ivo ska granska läkarens kompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.