Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meta Wiborgh berättar om den anonyma volontäranläggningen i Luleå. Foto: Erica Larsson/SVT & Arkiv

Läkare i Världen kräver att Region Norrbotten ska ta emot papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Läkare i Världen har under många år försökt få Region Norrbotten att ta emot papperslösa patienter, utan framgång. Men nyligen hölls ett möte mellan parterna som lett till en öppning i frågan.

Volontärmottagningen i Luleå där frivilliga läkare sedan många år hjälper sjuka papperslösa som befinner sig i Norrbotten är ständigt i behov av medicinsk utrustning, mediciner och stöd från sjukvården i akuta situationer.

– Det känns lite pinsamt att man inte kunnat få den hjälpen från regionen för vi önskar ju egentligen att vår volontärmottagning inte skulle behöva finnas, säger Meta Wiborgh vid Läkare i Världen.

Hemlösa i Luleå

Anonym volontärmottagning

Den anonyma volontärmottagning i Luleå är öppen varannan tisdag.

– Människor hittar till oss via Rädda barnen, Röda korset och diakonerna i länet och ibland hittar folk hit via mun mot mun-metoden.

Nytt hopp efter regionskiftet

Men sedan den nya regionledningen tillträdde har Läkare i Världen fått nytt hopp om att regionen kommer börja ta emot de papperslösa människorna som är i behov av sjukvård.

– Vi hade en träff i går och vi känner stor förhoppning. Det var ett väldigt positivt möte, säger Meta Wiborgh.

I videon hör du hur behovet av vård ser ut bland de papperslösa i Norrbotten och vad som sades på mötet med regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Luleå

Mer i ämnet