Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet bemöter Madeleine Johansson, enhetschef på akutboendet i Luleå, kritiken om att kommunen nekar vissa hemlösa tak över huvudet. Foto: Erica Larsson/SVT

Här bemöter chefen kritiken mot akutboendet i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Volontärer och frivilligorganisationer i Luleå riktar stark kritik mot att kommunen dragit in stödet för natthärbärget i Luleå. Nu driver man i stället ett akutboende i egen regi men bara vissa hemlösa har rätt till en plats. Nu bemöter enhetschefen Madeleine Johansson kritiken.

Sedan härberget stängde och ersattes av kommunens akutboende har tio sängplatser minskat till fem. Och i dag kan endast hemlösa som är skrivna i Luleå få tak över huvudet.

Madeleine Johansson är enhetschef på boendet och tycker att förändringarna har lett till förbättringar.

– Personerna som vistas här har det bättre. Jämfört med härberget har man egna istället för dubblerade rum. Vi har öppet året runt med personal som är vakna hela natten, säger hon och påpekar att härberget endast var öppet vintertid med en sovande jour.

Därför nekas hemlösa lediga rum

SVT har pratat med volontärer och frivilligorganisationer som vittnar om att kommunen nekat hemlösa sovplats trots att rum stått tomma.

Hur ser beläggningen ut?

– De senaste veckorna har det varit ganska tomt och ibland har det bara varit en person här. Men det är en tid då många är inne på behandlingshem, säger Madeleine Johansson.

Varför nekar ni vissa plats fast det finns utrymme?

– När det gäller personer som inte är folkbokförda i Luleå, eller har sin hemvist i Sverige, så har vi ett regelverk att förhålla oss till. Det vi brukar göra  då är att försöka hjälpa till med hemresa, säger enhetschefen.

I klippet hör du enhetschefen bemöta kritiken och förklara varför personer som inte är folkbokförda i Luleå får sova på akutboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Luleå

Mer i ämnet