Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar divisionschefen, som i grunden är läkare, på tre frågor om den livsfarliga trenden. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Läkarens svar om boffning: ”Kortvarigt rus kopplat till väldigt stora risker”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå har skakats efter att 14-åriga Yasmine hittats död på en skoltoalett i Luleå. Enligt hennes familj avled hon på grund av att ha boffat. Nu berättar Region Norrbottens divisionschef, Moa Bjerner om varför det är så farligt.

– Redan vid enstaka användningstillfällen kan man få allvarliga symptom, säger hon.

Boffning är att inandas olika typer av gaser. Exempelvis drivgaser som finns i olika sprayer. Skola och region har gått ut med varningar om de farliga effekterna och uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma.

– Drivgas, som butan och propan-blandningar, är klart farligare än till exempel lustgas. Redan vid enstaka användning kan man få mycket allvarliga symptom, säger Region Norrbottens divisionschef, Moa Bjerner.

Yasmine dog på skoltoaletten

”Samhällsansvar”

Under fredagen kallade Luleå kommun till pressträff tillsammans med polisen för att berätta om hur de tar sitt arbete vidare. Moa Bjerner, berättar om vikten av att få ungdomar att förstå hur farligt det är.

– Det är ett samhällsansvar som vi behöver jobba med. Vi behöver tänka ”Hur kan vi tillsammans få bukt med det här”, säger hon och fortsätter:

– Det är livsfarligt och det är våra barn. De är så unga de som håller på med det här.

I klippet svarar divisionschefen, som i grunden är läkare, på tre frågor om den livsfarliga trenden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yasmine dog på skoltoaletten

Mer i ämnet