”Det blir en folkomröstning om storregionen”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli en folkomröstning om storregionen i Norrbotten – trots att regeringen lagt hela projektet på is. Det är klara besked från landstingsledningen.

I dag var det landstingsfullmäktige och det var lite av politisk baksmälla för de partier som är för bildandet av en storregion i Norrland.

Regeringen avbröt regionbildningsprocessen på onsdagen och besvikelsen var stor bland de styrande partierna.

Storregion

”Seger för norrbottningarna”

Sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård var däremot mycket nöjd.

– Det här är en seger för norrbottningarna. Nu får vi visa vad vi vill och kan utan att allting centraliseras till andra områden i detta stora tänkta län, säger han.

Men han menar att det är viktigt att trots allt genomföra folkomröstningen i Norrbotten om en storregion.

Bland annat för att det inte är ett löfte att lägga ett projekt på is och att regionfrågan kan komma upp igen om några år.

– Självklart ska folkomröstningen genomföras och vi vet inte vad resultatet kommer att bli. Det kan bli både ja och nej även om vi forväntar oss ett kraftfullt nej, säger Kenneth Backgård.

Ja till folkomröstning

Och landstingsrådet Maria Stenberg (S) är inne på samma linje även om hennes argument är annorlunda.

– Varför skulle vi säga nej? Det krävs två tredjedelar majoritet för att göra det och det är väl bra att vi genomför den. Men i grunden handlar det om en folkomröstning om vi ska skicka ett brev till regeringen eller inte, säger hon.

Enligt Maria Stenberg kommer en folkomröstning om en storregion i Norrbotten att kosta upp till 15 miljoner kronor.

– Men processen med att genomföra en folkomröstning är i gång, den är inte avstannad, säger hon.

”Frågan överspelad”

Hoppas du att frågan om en storregion kommer tillbaka till 2023?

– Nej, för mig är den här frågan överspelad nu. Vi måste titta på andra lösningar på organisationen av främst sjukvården.

Vad kan det handla om?

– Det är inte klart ännu, men nu måste vi tänka om och tänka nytt och ambitionen är att genomföra ett fördjupat samarbete i de fyra nordligaste länen, säger Maria Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet