Mattias Morin, verksamhetschef på Sunderby sjukhus, säger att det kan bli långa väntetider på akuten. Foto: Arkiv/SVT

Lång kö på akuten i Luleå när patienter söker vård för lätta skador

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli långa väntetider på akutmottagningen på Sunderby sjukhus i Luleå. Det meddelar Region Norrbotten som säger att många söker sig dit med lindriga besvär. Nu  uppmanas de istället att ringa 1177 eller gå in via Digitalen på nätet.

Enligt regionen visar sammanställningar från Socialstyrelsen att det normalt sett är korta väntetider på samtliga akutmottagningar i Norrbotten korta väntetider.

Men inte just nu. Många söker vård för lättare skador och åkommor som inte behöver akutsjukvård.

– Vi prioriterar alltid svårt sjuka och skadade patienter först. Det gör att de som besöker akutmottagningen med problem som inte är akuta får vänta länge, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande vid Sunderby sjukhus, i ett pressmeddelande.

Vid livshotande skador och sjukdomar ska du alltid ringa 112. I faktarutan nedan ser du hur du ska kontakta akutvården i Norrbotten under sommaren.

Så söker du vård i sommar

  1. Börja med att söka efter råd om egenvård på 1177.se
  2. Om du behöver prata med någon om din skada eller sjukdom – ring 1177 eller kontakta Digitalen via norrbotten.se/digitalen.
  3. Om 1177 råder dig att ta kontakt med hälsocentral, jourcentral eller akutmottagning – gör det. Digitalen kan hjälpa dig vidare i vården om det behövs.

Vårdens öppettider i sommar

  • Hälsocentralerna har öppet på dagtid under vardagar. Ring alltid först.
  • Jourcentralen i Luleå har öppet helger, kl 10-17.
  • Jourcentralen i Boden har öppet helger, kl 13-19
  • Jourcentralen i Piteå har öppet fredag 18-21, helger 11-19
  • För jourtider på övriga orter, besök norrbotten.se för att se vad som gäller där just du bor. Sök på din hälsocentral på startsidan.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.