Foto: SVT

Långa väntetider när många söker vård i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det råder förkylnings- och influensatider just nu och det är många som uppsöker vård. Detta gör att det kan vara en viss väntetid både på telefon och vid fysiska besök på hälsocentral eller sjukhus.

Det vanligaste sökorsakerna är hosta och feber. Enligt Per Berglund som är chef för Division Länssjukvård klarar många sig med egenvårdsråden som finns på 1177.se om influensa och förkylningar. Han menar att det är naturlig tid på året då många får detta.

Samtidigt säger han att all vårdpersonal är extra observanta så att man kan utesluta coronaviruset, covid-19, även om ingen i länet hittills burit på viruset. 

Coronaviruset i Norrbotten

Coronavirus

Coronaviruset har väckt intresse bland norrbottningarna och har symptom som liknar influensa. I ett pressmeddelande skriver Region Norrbotten att man kan vara lugn så länge man inte varit i de länder där det är som störst spridning, så som Kina, Iran, norra Italien och Sydkorea, under de senaste 14 dagarna kan man vara lugn.

Men om man rest i de områdena under de senaste två veckorna och har luftvägssymptom bör man kontakta 1177 på telefon för råd så de i sin tur hänvisar till provtagning om de bedömer att det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet