”Kända industriorter sticker ut” Foto: SVT

Långsam minskning av utsläpp av växthusgaser

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppet av växthusgaser minskade i en majoritet av landets kommuner mellan 2015 och 2016 men i Luleå ökade utsläppen.

Det visar senaste utsläppssiffrorna från Kolada som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Naturvårdsverkets preliminära data för 2017 på nationell nivå visar också på en svag minskning. Det är bra att det minskar, men det måste gå rejält snabbare, säger Pelle Boberg, handläggare på Naturvårdsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Klimatkrisen

Värsta utsläppen under 2016 stod Oxelösund för med 131 ton koldioxidekvivalenter per invånare. Tvåa på utsläpp är Lysekil med närmare 102 ton koldioxidekvivalenter per invånare och på tredje plats hamnar Luleå med närmare 51 ton koldioxidekvivalenter per invånare.

– Det är kända industriorter som sticker ut, eftersom de har stora punktkällor, säger Pelle Boberg.

Luleå ökade sina utsläpp

Ser man till förändring av utsläpp mellan 2015 till 2016 så minskade både Oxelösund och Lysekil sina utsläpp med 31 procent respektive 20 procent samtidigt som Luleå ökade sina med 31 procent vilket är den största procentuella ökningen av landets alla kommuner.

Koldioxidekvivalent

Koldioxidekvivalent är enkelt förklarat mängden av en växthusgas, till exempel metan, uttryckt som den mängd koldioxid som ger samma växthuseffekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet