Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Totalt får 48 björnar fällas under årets björnjakt. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Länsstyrelsen om kritiken: ”Nästan hela Norrbotten är ett kalvningsland”

Publicerad

Länsstyrelsen ger svar på kritiken från Jägareförbundet och menar att behovet av skyddsjakt är unikt i Norrbotten och inte jämförbart med andra län.

– Det är en Norrbottens omständighet att det ser ut så här, säger Gunilla Manbré, chef för naturresurs- och rennäringsenheten.

Efter den omfattande skyddsjakten där minst 51 björnar har fällts i Norrbotten har länsstyrelsen fått kritik om upplägget. Gunilla Manbré, chef för naturresurs- och rennäringsenheten, menar dock att behovet av skyddsjakt är unikt för Norrbotten.

– Länen ser väldigt olika ut när det gäller hur renskötseln bedrivs och var kalvningslanden finns. I Norrbotten är i stort sett hela länet ett kalvningsland.

”Mer DNA-prover”

Gunilla Manbré menar också att det finns ett behov av större kunskap om björnstammens population och uppmanar alla engagerade i frågan att hjälpa till.

– Den viktigaste hjälpen är att vara med i nästa björnspillningsinventering och samla in ännu mer DNA-prover så att vi kan få mer noggranna resultat, säger Gunilla Manbré.

I klippet hör du mer om länsstyrelsens respons på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.