Svenska samernas riksförbunds får nej av länstyrelsen på sin ansökan om enhetligt skoterförbud under perioden maj och juni. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Det blir inget skoterförbud i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten avslår Svenska samernas riksförbunds ansökan om enhetligt skoterförbud under perioden maj och juni.

Svenska samernas riksförbund, SSR, har ansökt om ett tillfälligt skoterförbud under perioden maj och juni i sammanhängande områden ovan trädgränsen inom Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplogs kommuner.

Därför säger myndigheten nej

Det ansökta området skulle tillsammans med permanenta skoterregleringsområden och nationalparker innebära att större delen av fjällkedjan stängs för skoterkörning. Länsstyrelsen anser att SSR och samebyarna inte har kunnat påvisa att hela området behövs för att uppfylla syftet med förbudet och avslår därför ansökan.

Medvetna om problemen

− Vi är mycket medvetna om de störnings- och skaderisker som skoterkörning innebär. Renarnas behov av betesro och störningsfria områden är särskilt betydelsefulla i år då det råder svåra betesförhållanden. Men ett generellt förbud som omfattar i stort sett hela fjällkedjan skulle bli för långtgående. Området är så pass stort att det kommer att finnas delar där skoteråkning kan ske under denna period, säger vikarierande landshövding Johan Antti.

Beslutet innebär inga hinder för samebyarna att i likhet med tidigare år enskilt ansöka om tillfälliga skoterförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.