Svenska Samernas riksförbund kräver ett total förbud mot snöskoteråkning i hela Norrbottens fjällvärld från den 2 maj till den 30 juni nästa år. Foto: SVT

Samebyar vill stoppa skotertrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna i Norrbotten och Svenska Samernas riksförbund kräver ett total förbud mot snöskoteråkning i hela Norrbottens fjällvärld från den 2 maj till den 30 juni nästa år.

I en ansökan till länsstyrelsen i Norrbotten lyfter samebyarna de tilltagande problemen med allt mer skotertrafik i fjällen. Skoterförbud brukar hanteras av kommunerna men samebyarna vill att länsstyrelsen tar ett helhetsgrepp i frågan.

Till P4 Norrbotten säger juristen vid Samernas Riksförbund, Jenny Wiik-Karlsson, att renarna påverkas negativt av skotertrafiken.

Som exempel nämner hon bland annat att renarna inte får tillräckligt med återhämtningspauser när de är på väg att kalva eller efter kalvningen.

Anders Peterson, ordförande i Kiruna skoter- och fritidsförening med närmare tusen medlemmar, gillar inte tanken på ett skoterförbud.

– Då är man ju ute efter att sopa bort de här möjligheterna för fritidsfolket, säger han till P4 Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.