Samisk torvkåta, Pårek. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

De satsar på kulturmiljöer i Sápmi

Publicerad

Samiska byggnader, platser och kulturmiljöer ska bevaras. Detta genom en satsning från länstyrelserna i norr.

Det är under åren 2018-2020 som länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland kommer ge ut bidrag för att bevara de samiskt präglade kulturmiljöerna.

Stöd kommer ges till projekt som syftar till såväl bevarande av fysisk miljö, som till information och kunskapsinsamling.

– Det är viktigt att kunna spegla mångfalden i länets kulturarv, därför vill vi de närmaste åren fokusera på de samiska kulturmiljöerna i länet, säger Jeanette Aro, byggmadsantikvarie på Länsstyrelsen Norrbotten.

”Hoppas satsningen leder till ny kunskap”

Och framförallt vill länstyrelserna uppmuntra till insamling av minnen och berättelser kring platser. Det kan vara ett viste, en kallkälla, en byggnad eller ett större område, men kan även gälla en person med anknytning till en viss plats.

– Vi hoppas att satsningen leder till att ny kunskap om samiskt präglade miljöer tas fram och att den görs därefter tillgänglig för alla genom skyltar trycksaker, utställningar, föredrag eller annat, säger Aro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.