Karta över Girjas sameby Foto: SVT

Länsstyrelsen stoppar all försäljning av jakt- och fiskekort inom Girjas sameby

Uppdaterad
Publicerad

Som en direkt effekt av Högsta domstolens dom stoppar nu länsstyrelsen i Norrbotten all försäljning av jakt- och fiskekort inom Girjas sameby.

Under torsdagen gick länsstyrelsen i Norrbotten ut och stoppade all försäljning av jakt- och fiskekort inom Girjas sameby. Detta som en direkt följd av Högsta domstolens domslut som ger samebyn rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns område.

– Eftersom domen börjar gälla omedelbart har länsstyrelsen inte längre rätt att upplåta jakt och fiske ovan odlingsgränsen i Girjas sameby och därför har vi tagit bort den möjligheten, säger Fredrik Hedlund som är kommunikationschef vid länsstyrelsen.

Enligt kommentar av Matti Blind-Berg som är ordförande i Girjas samby ska det finnas utrymme för jakt och fisk som ska tillägnas den lokala jägarkåren? Vad säger du om det?

– Det kan jag inte svara på då det ansvaret nu ligger på Girjas sameby.

Hänvisar till samebyn

Samtidigt poängterar han att det finns många andra områden i länet där jakt och fiske är tillåtet.

Men domen idag är ju prejudicerande så fler samebyar kan väl komma att begära samma rätt till jakt och fiske inom sitt område.

– Det kan inte jag svara på – det får du fråga samebyarna om.

Kan dröja

Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby, säger att samebyn ska ha ett möte på söndag för att diskutera hur man jobbar vidare med hanteringen av jakt och fiskekort.

– Men jag har ingen aning om när vi kan sätta igång förvaltningen, det är omöjligt att säga just nu, säger han till TT.

Det kommer alltså att vara en period då man inte kan köpa eller aktivera jakt- och fiskekort inom området?

– Så kommer det att vara, under en period. Vi måste nu hitta ett sätt att hantera det på, säger Matti Blind Berg.

De som redan köpt kort kommer att få pengarna tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.