Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns observationer på att det gått laviner i stora delar av fjällvärlden, säger Martin Jonsson på Länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Arkiv & Filip Hannu/SVT

Länsstyrelsens varning: Lavinrisk i hela fjällkedjan i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

De osäkra snöförhållandena i Norrbotten gör att Länsstyrelsen nu går ut med en varning i stora delar av fjällkedjan. Myndigheten menar att det finns ökad risk för snöras och uppmanar till försiktighet.

I tisdags omkom en soldat vid K 4 i en lavin vid Kebnekaises sydsluttning i samband med en militärövning. Mannen fördes till Norge med helikopter för vård men hans liv gick inte att rädda.

Lavinprognoserna för Kebnekaisefjällen, som tas fram av Naturvårdsverket, börjar inte förrän 2 mars men Länsstyrelsen väljer nu att gå ut med en varning.

Hela fjällkedjan

Snöfallet den senaste veckan i samband med den milda veckan dessförinnan är det som lett till att risken för snöras är så hög. Islagret under nysnön kan helt enkelt betyda att massorna inte håller sig kvar.

— I Kvikkjokksfjällen ser vi också flera tecken på snöras och det är samma förutsättningar norr om Torneträsk med ett islager under nysnön, säger Martin Jonsson på Länsstyrelsen i Norrbotten.

I klippet ovan hör du Martin Jonsson berätta vilka delar av fjällen som varningen gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.