Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adam Selldén, föreningsombud för Lärarnas riksförbund i Gällivare, säger att underbemanning är ett skäl till att så många lärare slutar. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Lärarnas riksförbund: Därför slutar så många lärare på Sjöparksskolan i Gällivare

Publicerad

Enligt två före detta lärare har många slutat på Sjöparksskolan i Gällivare på grund av orimlig arbetsbelastning. Lärarnas riksförbund stödjer uttalandet och ställer sig bakom lärarna.

Efter SVT Norrbottens inslag om lärarbristen på Sjöparksskolan skrev två lärare, som slutat på skolan, ett brev till barn-och utbildningsförvaltningen. Anledningen var att de ville berätta sin version till förvaltningen och skolchefen om varför så många lärare har slutat på skolan.

Lärarna skriver i brevet att de helt enkelt inte orkade leva med känslan av otillräcklighet och facket, Lärarnas riksförbund, bekräftar det rådande läget.

– Arbetssituationen är tuff på Sjöparksskolan just nu och den har varit det över en längre tid. Vi ser att arbetsbelastningen ökar, undervisningstiden och arbetsuppgifterna ökar, säger Adam Selldén, föreningsombud för Lärarnas riksförbund i Gällivare.

Slutar på grund av underbemanning

En av anledningarna är att skolan just nu har låg behörighet bland personalen och de som är obehöriga behöver stöd och introduktion.

Adam Selldén säger också att underbemanning är ett skäl till att många slutar.

– Ja, det skulle jag säga, vi ser det som två olika typer av underbemanning. Dels tjänster som är för fyllda med undervisningstid. Men vi skulle också behöva fler lärartjänster för att täcka upp för all den undervisning som vi behöver ha, säger han.

Hör honom förklara mer om situationen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer