Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna och lärarstudenten Albin om fördelar och nackdelar med en liten klass. Foto: Hans Sterlund/SVT

Lärarstudenten Albin räddade klassen – elever kan vara kvar i Svappavaara

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några dagar kvar till skolstarten i höstas saknades lärare till mellanstadiet i Svappavaara. Då sökte lärarstudenten Albin Rannestam jobbet och eleverna slapp åka tre mil i buss till grannbyn Vittangi varje morgon.

När SVT Norrbotten besöker klassrummet håller Albin Rannestam på att förbereda en quiz. Han skriver upp ord som fotosyntes, cellandning och blomväxter på tavlan.

De sju eleverna i årskurserna 3-5 tar fram sina bärbara datorer och gör sig redo att svara på flervalsfrågorna. Det är livligt och uppsluppet, men det blir aldrig stökigt i den lilla klassen.

Ska bli gymnasielärare

Det är egentligen inte mellanstadieelever han har tänkt sig att arbeta med. Albin Rannestam som kommer från Kiruna utbildar sig till gymnasielärare i Umeå.

Den planen står fast, men när han såg öppningen i Svappavaara tog han tillfälle att testa yrket i skarpt läge.

”Win-win-lösning”

Han har känt sig mer än välkommen bland eleverna, bland kollegorna på skolan och bland människor i byn.

– Men jag känner mig inte som någon räddare. Det här var en win-win-lösning, säger han.

Och det finns trots allt två sidor av myntet. Sexorna på skolan valde att börja i Vittangi ett år i förtid och eleverna som går kvar skulle gärna vilja ha fler klasskompisar.

I klippet hör ni eleverna och Albin Rannestam berätta om fördelar och nackdelar med en liten klass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.