Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tuffast är läget på Nya Raketskolan och just nu utreder Kiruna kommun om en eventuell ombyggnad av lokalerna. I klippet berättar Viktoria Björklund mer om situationen i kommunen. Foto: SVT

Fortsatt kris på Raketskolan i Kiruna – ombyggnad av lokalerna utreds

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun slår larm om att lärarbristen blir alltmer akut bland Kirunas skolor.

Tuffast är läget på Nya Raketskolan. Där ska nu en ombyggnad av lokalerna utredas.

När Nya Raketskolan stod klar för tio år sedan beskrevs den som ”Sveriges modernaste lärmiljö” av den dåvarande socialdemokratiska ledningen i barn- och utbildningsnämnden.

Klassrummen byggdes för så många som 40 elever och glasväggar skulle ge en öppen och inbjudande känsla.

Miljön har fått tung kritik av både föräldrar och den politiska oppositionen genom åren. Nu ska skolans utformning utredas. Det framkom på en pressträff där skolchefen Viktoria Björklund, biträdande chefen Markus Forsberg och barn- och utbildningsnämndens nya ordförande Emilia Töyrä (S) deltog.

– Jag konstaterar att vi har kvalitetsbrister och då måste vi utreda om lokalerna ger de bästa förutsättningarna, säger Viktoria Björklund.

Svårt att rekrytera personal

Kiruna har nu bara 56 procent behöriga grundskolelärare, 25 procent behöriga förskolelärare. Till exempel har man på Nya Raketskolan under lång tid försökt att hitta en musiklärare utan att lyckas. Nu försöker man hitta nya undervisningsmetoder.

– Vi behöver både se till att eleverna får ta igen det som de har missat och trygga försörjningen framåt. En modell kan vara att införa temaveckor i musik, säger Markus Forsberg.

Det är inte bara lärare som saknas, utan all tänkbar personal inom skolan. Konkurrensen från industrin har nämnts som en orsak till rekryteringssvårigheterna.

I klippet berättar Viktoria Björklund mer om utredningen om Nya Raketskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet