Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever i Vittangi kommer att behöva gå i skolan i upp till tre dagar under sportlovet. Foto: Arkiv & Teuvo Palomäki/SVT

Sportlovet dras in för eleverna i Vittangi – på grund av lärarkrisen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas larmade facket om lärarbrist på Vittangi skola och skolan stängdes därefter i ett skyddsstopp. Som en följd av det gick eleverna miste om undervisningstid – tid som de nu måste ta igen under sportlovet.

Kiruna kommun har tidigare tagit fram en handlingsplan kring hur eleverna på Vittangi skola ska ta igen förlorad undervisningstid i och med skyddsstoppet. Skolinspektionen har nu tagit beslut om handlingsplanen som delvis landade i att eleverna kommer behöva gå i skola under sportlovet.

– Man har valt att lägga ut tappad undervisningstid över olika lektioner under terminen och utöver det har man också lagt ut några dagar på lovet och skärtorsdagen, säger Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna kommun.

Lärarkrisen i Norrbotten

Det ser olika ut för olika grupper på skolan, men totalt handlar det om tre dagar på lovet som kommer att ryka och bli ordinarie skoldagar.

Nya Raketskolan

Även Nya Raketskolan hade ett skyddsstopp i höstas.

– De valde att lösa det i anslutning till höstlovet så redan i november hade de löst merparten av sin förlorade tid. Det kunde man göra då det var elever på mellanstadiet som drabbades av skyddsstoppet. Då kunde de ta igen tid när högstadieeleverna var ute på prao, säger Viktoria Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet