Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyddsstoppen på Nya Raketskolan i Kiruna och Vittangi Skola kanske bara är början. ”Det är ett bevis på att dagens system inte fungerar”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet. Hör henne i klippet. Foto: SVT

Lärarfacken: Över 200 skolor kan stänga på grund av lärarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsstoppen på Nya Raketskolan i Kiruna och Vittangi Skola kanske bara är början – nu varnar lärarfacken att ytterligare över 200 grundskolor i Sverige kan behöva stänga på grund av lärarbrist.

– Det är ett bevis på att dagens system inte fungerar, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet.

Under måndagen infördes skyddsstopp på Vittangi skola i Kiruna kommun. Där är enbart 15,4 procent av lärarna legitimerade med behörighet i minst ett ämne. På Nya Raketskolan där det infördes skyddsstopp för några veckor sedan var motsvarande siffra 39,8 procent.

Antalet legitimerade lärare varierar kraftigt beroende på skola och del av landet.

Orimlig arbetssituation

Läsåret 2021/2022 hade 214 skolor i Sverige en lägre behörighetsgrad än Nya Raketskolan – vilket enligt lärarfacken innebär att skolorna är i riskzonen för att behöva stängas.

– Vi har många skolor där de få lärare som finns får en helt orimlig och ohållbar arbetssituation som i värsta fall leder till ohälsa och att det blir ännu färre lärare på skolorna, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet.

I klippet hör du Johanna Jaara Åstrand berätta mer om skolsituationen i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer