Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Siv-Britt Mangi, rektor på Vittangi skola, och skolchefen Viktoria Björklund berätta om den svåra skolsituationen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Vittangi skola stängs efter skyddsombudsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Mellanstadiet och högstadiet stängs på Vittangi skola i Kiruna kommun på grund av skyddsstopp från och med torsdag morgon.

Detta innebär att de elever som går i årskurs 4-9 måste stanna hemma. Under torsdag eftermiddag meddelade Kiruna kommun att skolan kommer att hållas stängd även under fredagen.

Sedan skolstarten har det saknats en lärare på mellanstadiet och lärare på högstadiet har tillfälligt skött undervisningen.

– Det har under en längre tid varit svårt att rekrytera lärare till Vittangi. Det här är inte något som har uppstått nu, utan det är ett resultat av att det inte har funnits intresse för att jobba i Vittangi. Av lojalitet har lärare från högstadiet stöttat upp för att lösa undervisningen och nu orkar de inte längre, säger skolchefen Viktoria Björklund.

För ungefär två veckor sedan infördes skyddstopp på en annan skola i kommunen, Nya Raketskolan.

Skyddsombudsstoppet pågår tills vidare

Under torsdagen kommer företrädare för arbetsgivaren, skolans lokala skyddsombud samt undervisande lärare att arbeta med en handlingsplan för att lösa den akuta situationen samt titta på hur eleverna ska få tillbaka förlorad undervisningstid.

Just nu är det oklart hur länge skolan kommer att vara stängd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad skyddsombudet på Vittangi skola, Sred Johansson, har för önskescenario. Foto: Hans Sternlund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer