Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchef Viktoria Björklund om viteshotet och hur situationen ser ut på Nya raketskolan. Foto: SVT

Nya raketskolan hotas med 600 000 i böter på grund av lärarbristen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lärare vid Nya raketskolan i Kiruna gör att skolan nu hotas av 600 000 kronor i vite av Skolinspektionen. Myndighetens tillsyn visar att eleverna inte fått undervisning i alla ämnen och inte heller den lektionstid de har rätt till.

Redan juni i fjol hade Skolinspektionen en rad anmärkningar mot Nya raketskolan och krävde flera åtgärder. I september beslutade facket om ett skyddsstopp efter att lärare larmat om fysisk och psykisk utmattning.

Nu menar myndigheten att en lång rad brister kvarstår och hotar skolan med vite på 600 000 kronor om dessa inte är åtgärdade till 29 september.

Lärarkrisen i Norrbotten

– Skolinspektionen konstaterar att huvudmannen trots tidigare anmärkning inte har avhjälpt bristerna, skriver myndigheten i beslutet.

Huvudmannen är alltså Kiruna kommun.

Får inte tillräcklig lektionstid

Tillsynen av Nya raketskolan visar, enligt Skolinspektionen, att eleverna inte får tillräckligt med lektionstid i en lång rad ämnen. Utöver det pekar de även på att elever som behöver särskilt stöd inte får detta i nog omfattning.

Myndigheten bedömer också att det finns allvarliga brister i skolans arbete med betygssättning och dokumentation av betyg.

Kan tvinga stänga

Skolchefen Viktoria Björlund berättar att de tar till sig av kritiken och fortsätter jobba för att förbättra situationen – men att de redan hunnit med en del åtgärder sedan mydighetens besök i februari.

– Jag tycker att det alltid är väldigt allvarligt när utbildningen inte håller den kvalité som den ska göra, säger Björklund.

Myndigheten påpekar att det också kan bli aktuellt med ett verksamhetsförbud, det vill säga att skolan får stänga, alternativt att staten temporärt tar över ansvaret för skolan – på kommunens bekostnad.

Hör skolchefen om viteshotet och hur situationen ser ut på skolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet