Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar läraren Mikael Falk om en tuff arbetssituation vid Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kaos på Nya Raketskolan i Kiruna: ”Det har blivit värre efter skyddstoppet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter skyddsstopp av mellanstadiet och läraravhopp fortsätter det att vara turbulent vid Nya Raketskolan i Kiruna.

– Vi har ett fruktansvärt personaltapp och känner oss övergivna, säger Mikael Falk, lärare vid skolan.

Skyddsstoppet är hävt, men lärare på Nya Raketskolan vittnar om att arbetsmiljön nu är värre än någonsin. Personal som sjukskriver sig – en oro för att hälften av lärarna ska fattas till våren – och elever som mår illa samt allmänt stökigt på mellanstadiet.

Lärare ser också en risk att elever som ska få betyg i årskurs 6 kan missa sina kunskapsmål och inte få godkända betyg.

Lärarkrisen i Norrbotten

– Det är sämre än det var innan skyddsstoppet. Den personal som vi skulle få och som kom hit har redan nästan försvunnit. Av sexton anställda på mellanstadiet kan hälften ha slutat i februari så pass illa är det, säger Mikael Falk.

”Vi kan inte göra ett bra jobb”

Rori Silvborn har tio års erfarenhet som lärare på andra skolor och efter bara fyra veckor på Nya Raketskolan i Kiruna så är hon mycket kritisk mot arbetsmiljön. Den sämsta situation hon har upplevt i skolans värld.

– Vi kan inte göra ett bra jobb, säger hon.

I klippet hör du henne berätta mer om situationen.

Rektorn för mellanstadiet har slutat på sin tjänst och SVT Nyheter Norrbotten har sökt både henne och Kirunas skolchef för en kommentar.

Läraren Rori Silvborn tycker det är svårt att göra ett bra jobb på Nya Raketskolan på grund av arbetssitutationen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet