Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna, berätta hur man tänker lösa problemen på Nya Raketskolan. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Skolverket går in och stöttar krisande Raketskolan i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterade Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna, en plan för hur man ska lösa de akuta problemen på Nya Raketskolans mellanstadium. På längre sikt är även tanken att Skolverket kommer att gå in och stötta kommunen.

Syftet med planen är trygghet och studiero för elever och arbetsro för personalen. Detta ska enligt skolchefen Viktoria Berglund ske genom förstärkande insatser med bland annat skolpsykolog, kurator och specialpedagogisk kompetens.

Skolan ska även rekrytera en förstelärare, kompetensutveckling och en satsning vid löneöversyn. Detta ska lösa skolans akuta problem.

Lärarkrisen i Norrbotten

– Det är för att ge stöd och handledning till pedagogerna för att ge bra undervisning för eleverna och att ge trygghet och studiero för eleverna berättar Viktoria Björklund skolchef.

Skolverket stöttar långsiktigt

Nu kommer även Skolaverket gå in och hjälpa skolorna i Kiruna ur krisen. Enligt Viktoria Berglund handlar det om stort och långsiktigt arbete.

– Det stora arbetet kommer börja i vår då vi kommer få hjälp av staten. Skolverket kommer att stötta oss i en långsiktig plan.

Det projektet kommer även involvera Högalidsskolan och kommer löpa över tre år.

Hör skolchefen berätta om skolplanen på Nya Raketskolans mellanstadium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet