Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Johanna Jaara Åstrand om hur Lärareförbundet ska lösa arbetsmiljöproblemen och bemanningskrisen i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Lärarförbundet om krisen i Kiruna: ”Staten måste satsa i Norrland”

Publicerad

Skolsituationen i Kiruna med besvärlig personalbrist upprör Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

– Staten måste gå in med en Norrlandssatsning, säger hon när hon under onsdagen besöker Kiruna.

Johanna Jaara Åstrand Lärarförbundets ordförande är i Kiruna för att ta reda på varför Kiruna kommun har så stora problem med arbetsmiljön och bemanningen av skolorna. Hon vill också ha svar på vad tjänstemännen och politikerna ska göra för att lösa problemet.

Under hösten har personal flytt förskolan i Jukkasjärvi och det  lokala facket har skyddsstoppat två skolor, Nya Raketskolan och Vittangi skola på grund av lärarbrist, nu besöker Lärarförbundets ordförande Kiruna för att träffa lärare, skyddsombud, politiker och skolchef.

Vill veta vad kommunen gör

– Jag är här för att få en bild av hur situationen i Kiruna egentligen är och vad man har för plan för att komma till rätta med lärarbristen och arbetsmiljön, säger Johanna Jaara Åstrand.

För att lösa bristen på behöriga lärare vill hon öka anslaget till lärarutbildningarna och antalet utbildningsplatser. Hon vill också se ett flexiblare regelverk.

Behålla lärare

– Därtill behöver vi huvudmän som värnar och värderar de lärare man har, för det hjälper inte hur många nya lärare man utbildar om man inte kan behålla de lärare som finns.

I klippet hör du Johanna Jaara Åstrand berätta mer om hur man ska lösa problemen i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet