Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Dunbäck bytte ut klassrummet mot gruvan – hör henne berätta varför i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läraren Sandra i Kiruna fick ansvar för 40 elever – bytte jobb till gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Dunbäck är en av många lärare som lämnade skolan för gruvindustrin i Malmfälten. För hennes del blev droppen när hon fick ansvaret för 40 elever i samma klassrum.

Industrin bidrar till jobb och tillväxt i Norrbotten, men särskilt i Kiruna och Gällivare innebär den att skola och omsorg har en tuff konkurrent om arbetskraften.

Sandra Dunbäck lämnade sitt jobb på Nya Raketskolan i Kiruna för tre år sedan och arbetar nu för ett entreprenadbolag i gruvan. Arbetsuppgifterna handlar om hälsa, miljö och säkerhet kring arbetet att byta ut de gamla bergsspelen som fraktar upp malmen från gruvan.

Ansvar för 40 elever

Droppen som lärare var när hon ensam i klassrummet fick ta ansvaret för 40 elever.

Klassrummen på Nya Raketskolan är byggda för att rymma så många elever, men pedagogiken bygger på att man är minst två lärare och att man kan dela in eleverna i mindre grupper.

För Sandras klass blev det inte som det var tänkt.

– Jag skulle få en kollega, men den personen hann inte ens dyka upp innan jag slutade, säger hon.

Bättre lön i gruvan

Hon trivs med sitt jobb i gruvan och lönen är klart bättre. Samtidigt saknar hon tillfredsställelsen av att se elevernas framsteg.

Finns det då något som skulle kunna få henne att någon gång i framtiden gå tillbaka till skolan?

Ni hör henne berätta om det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet