Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De får ett downtownliv” – se hur kontoren i Skellefteå ska byggas om till rum för Northvolt-arbetare. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Här blir kontor i Skellefteå rum åt Northvoltarbetare

Uppdaterad
Publicerad

För första gången görs nu ett så kallat co-living i centrala Skellefteå. Det är kontorslokaler som fått tillfälligt bygglov att byggas om till gemensamma bostäder för de som jobbar i den stora batterifabriken.

– Vi tror mycket på det här konceptet, det första i den här staden, säger Sanna Bäckström, som är informatör på Northvolt.

Batteritillverkaren har kontaktat flera fastighetsägare för att se om de har lokaler som går att göra om till bostäder. Det första bolag som nu fått tillfälligt bygglov är Mannberg fastigheter som ska renovera om ett kontor till så kallat co-living, eller kollektivboende.

– Behovet är hur stort som helst. Vi skulle kunna hyra ut 2 000 lägenheter om de bara fanns, säger vd:n Olov Mannberg.

Industriboomen i norr

Bostadsbristen i Skellefteå är akut när batterifabriken växt från noll till 3 500 arbetare på några år.

Pengar från staten

Att göra om andra typer av lokaler till bostäder uppmuntras av regeringen. Sedan början av april kan kommunerna söka stöd hos Boverket på 150 kronor per kvadrat. Än så länge är det bara Linköping som gjort det.

– För stöd krävs att detaljplanen har antagits efter den 31 december 2023, så det kan vara så att kommunerna är mitt uppe i planarbetet. Det skulle även kunna vara så att kommunerna vill samla flera detaljplaner i en ansökan, säger Paulina Alexandersson, jurist på Boverket.

Uthyrning

Fastighetsägaren Olov Mannberg kommer under fem års tid att hyra ut lokalerna till Northvolt – som i sin tur via sin egen bostadsförmedling hyr ut till sina arbetare.

– Det är spännande och jag hoppas verkligen det blir en lyckad satsning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet